Dünya çapında süren sanayileşme sonucunda sayısı artan üretim tesisleri, doğal kaynakların azalması ve çevre kirliliği gibi problemlerin uluslararası düzeyde öncelikli gündem hâline gelmesine neden olur. Bu çerçevede konuyu hassasiyetle ele alan ülkelerde, kullanılan ürünlerin yeniden kazanımını amaçlayan geri dönüşüm uygulamaları her geçen gün daha fazla önem kazanır. Tekstil geri dönüşümü de bu inovatif ve çevreci çalışmalar içerisinde yer alır. Günümüzde petrol sektörünün ardından en fazla kirlilik yaratan ikinci iş kolu tekstildir. Hâl böyle olunca dünyada kitlesel ölçekte tüketilen tekstil ürünleri, her gün ortaya tonlarca atık çıkarır. Tekstil atığı geri dönüşümü birçok işlemden oluşur. Bu işlemler sırasıyla; atıkların toplanması, ayrıştırılması, işlenmesi ve sonunda elde edilen ham maddeler ile yeniden kullanılabilir ürünlere dönüştürülmesi şeklindedir.
Tekstil geri dönüşümü nasıl yapılır?” sorusunu cevaplamak için diğer materyallerin yeniden kazanım aşamalarını incelemek uygun olabilir. Tekstil atıkları da diğerleri ile neredeyse aynı evrelerden geçerek geri dönüştürülür. Dönüştürülmek üzere işlenecek tekstil atıkları üretim süreçleri sırasında ortaya çıkar. Bu atıklar iplik üretiminde ortaya çıkan fazlalıklar ile kırpıntı, elyaf ve kumaş parçalarıdır. Kullanılmış tekstil ürünleri de tüketici kaynaklı atıkları meydana getirir. Üreticilerden ve tüketicilerden çeşitli yollarla toplanan tekstil atıkları, kumaş rengi ve cinsine göre bir ayrıştırmaya tabi tutulur. Geri dönüşümün en verimli şekilde tamamlanmasında doğru sınıflandırma büyük önem arz eder. Bu aşamada yapılan hatalar, atıkların işlenmesi aşamasında farklı ya da kullanılamayacak kazanımlar elde edilmesine neden olabilir. Sonraki adımda sınıflandırılan atıklar tekstil geri dönüşüm makineleri ile işlenir. Bu yolla geri kazanılan materyaller kullanım amacına göre üreticilere satılarak ekonomiye yeniden değer katar.
Tekstil geri dönüşümü işlemleri içerisinde en riskli ve zahmetli olanı kumaşın yeniden kazanımıdır. Bir kumaşın kalitesi, rengi ve içerisindeki yabancı madde miktarı geri dönüşümüne etki eden unsurlar arasındadır. Bir kumaş atığı, aldığı zarar oranına göre çalışma gerektirir. Kumaştaki boyanın yoğunluğu da geri dönüşüm aşamasında önemlidir. Boya miktarı atık olarak kumaşı değersizleştiren ve onun dönüşümünü zorlaştıran bir husustur. Kendiniz ve sevdikleriniz için yeniden kazanılmış tekstil ürünlerini tercih etmek karbon ayak izinizi azaltmanın en etkili yollarından biridir.
Tekstil geri dönüşümü karbon ayak izinin azaltılmasına katkı sağlayan uygulamalardan bir tanesidir. Tüm atıkların ve tekstil ürünlerinin geri dönüşümü sayesinde bir yandan doğal kaynaklar ve çevre korunurken diğer yandan da enerji tasarrufu sağlanmış olur. Ayrıca bu uygulamalar sayesinde bertaraf edilmesi gereken çöp miktarı da azaltılır. İşlenen tekstil atıklarından elde edilen ham maddelerin ekonomi döngüsüne yeniden katılması ile geleceğe yatırım yapmak mümkün hâle gelir. Tişört ve kot pantolon gibi tüketici gözünde basit sayılabilecek iki parçayı üretmek için bile 8 ton ve üstü miktarda su kullanılır. Ayrıca kumaşlar kıyafete dönüşürken tahmin edilemeyecek düzeyde kimyasal, malzeme ve enerji tüketilir. Kumaş boyaları çevreye yüksek oranda kimyasallar salınmasına da sebep olur.
Kullandığımız Kumaşların Tamamı Polyester ve Pamuk ürünler Geri Dönüşüme uygundur. Gelen Talep Üzerine Örme ve Dokuma Geri Dönüştürülmüş Kumaş Tedariği Yapılmaktadır.